23 mars 2009

Ingen digital Beatles

Trots att skivförsäljningen rasar och digitala försäljningen allt mer tar över, kan man fortfarande inte hitta The Beatles låtar i digitalt format. T ex iTunes, världens största skivbutik, har bara en Beatles-skiva, In the beginning, en coverplatta som spelades in innan bandet slog igenom. Problemet tycks som vanligt vara att man inte kommer överens ekonomiskt med skivbolaget EMI.

Mycket vill ha mer, man kan tycka att både EMI och bandmedlemmerna borde ha fått tillräckligt med pengar från Beatles musik. Å andra sidan, Beatles är världens genom tiderna mest framgångsrika grupp alla genrer inräknade, om nån är värd pengar så är det väl de.

Nu är inte Beatles ensamma om att inte finnas på iTunes, bl a Garth Brooks, AC/DC och Kid Rock har valt att inte lägga ut sitt material i butiken.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur är det med Metallica då? Jag har hört att de inte ska finnas på Spotify heller.. Fast jag har aldrig undersökt saken. Beatles kan man inte hitta där i alla fall..

Bertove sa...

metallica finns på itunes men inte på spotify.

Anonym sa...

Tvisten med Beatles har väl att göra med Apple corps, som ju Beatles startade 1968. Apple fick lov att använda namnet Apple på villkoret att dom inte skulle syssla med musik, vilket dom ju inte heller gjorde förrän iPoden kom 2001. Sen dess har Paul och Ringo varit sura typ.

Bertove sa...

Jo de har haft sina duster. men nu handlar det nog mer om att inte medlemmarna och skivbolaget kommer överens. Det är ju inte bara iTunes som saknar downloads av Beatles.