24 mars 2009

Plats 13: 379 skivor

Liza Marklund har en intressant artikel i Expressen 22 mars, "Träng inte ut våra musiker". Den handlar om bandet Stockholm Stoner, som valt att släppa sin skiva via Coop Extra och Coop Forum. Veckan efter skivsläpp låg skivan på trettonde plats på svenska skivförsäljningslistan, och så högt nådde de tack vare att de hade sålt, inte 37 900 skivor, inte 3 790 skivor – utan 379 skivor. Mer krävs alltså inte för att komma topp 13 i dagens musiksverige.

Samtidigt ledde trettondeplatsen till att medelsvensson började upptäcka Stockholm Stoner. Men medelsvensson behöver inte köpa skivor, bandets medlemmar upptäckte att deras skiva fanns väl tillgänglig på nätet för den som ville ha.

Så frågan är vad Stockholm Stoner hellre hade valt, att sälja 379 skivor och komma på trettonde plats, eller sälja 3790 skivor och inte alls komma på nån lista. Jag gissar på det senare.

3 kommentarer:

Bertove sa...

Det har bloggats flitigt om Lizas artikel, framförallt om påståendet att Stockholm Stoners platta finns att ladda ner på illegala sajter. Detta dementeras av flera som menar att hon tror att MySpace är en illegal sajt. Man undrar vad som är sant..

Anonym sa...

har du läst Emanuel Karlstens blogginlägg i denna fråga? Liza Marklund verkar fara med osanning igen! /Simon Hagström

Bertove sa...

läste nu, intressant med den fejkade nedladdningssajten. det förstod man ju att det inte kunde handla om myspacesidan. men att coop skulle ha betalat rejält för ensamrätten till skivan tvivlar jag på, stockholm stoner är inget jättekap om man säger så. gitarristen mats ronander är ju duktig men inte så duktig.