18 maj 2009

Tillräckligt catchig för en 21:a plats

Norge vann i överlägsen stil och slog Lordis poängrekord. Landet som ha rekordet i antalet sista placeringar har nu vunnit ESC tre gånger. Islands andra plats var också väldigt kul, även Johanna tycks ha tilltalat både folket och jurygrupperna. Finlands flirt med nittiotalet gick inte hem i Europa, inte ens fastän kepsen var bak och fram. Juryn tog Waldo's People till finalen men sen var det stopp.

I år var Sverige mer förberedda på ett dåligt resultat, dock var 21:a plats väldigt magstarkt. I intervjuer och krönikor efter finalen finns det en fortsatt tendens till att stoppa i huvudet i sanden. "Malena Ernman var fantastisk." "Låten var för udda för Europa." Så länge Björkman & co fortsätter skylla ifrån sig kommer bottenplaceringarna att fortsätta rada upp sig.

Visst, Ernman var bättre nu än i svenska uttagningarna. Men övriga Europa har inte samma relation till henne som Sverige. Precis som med Perrelli ifjol, eller The Ark året innan. Men låten var förutsägbar och tillräckligt catchig för att nå en 21:a plats. Sverige har efter England de mest framgångsrika låtskrivarna i Europa. Ska inte det synas i ESC? Eller vill inte de duktiga låtskrivarna vara med i Melodifestivalen?

Sveriges saldo de senaste fem åren har varit 19, 5, 18, 18 och 21, bara Carola har lyckats nå framgång trots svag låt. Bara Christer Björkmans bidrag från 1992, samt Forbes och Monica Zetterlund har varit sämre, på 49 försök. Ju populärare och showigare Melodifestivalen blir, desto sämre går det i eurovisionsfinalen. Björkman har gjort ett mycket bra jobb för SVT, man förstår ju att de vill ha kvar honom. Tittarsiffror är viktigare för SVT än höga ESC-placeringar. Kanske det är problemet.

Inga kommentarer: