08 maj 2009

Det svenska eurovisionsförfallet

Hur höga förväntningar ska Sverige ha på en hög placering i Eurovision 2009? Sedan svenska uttagningen expanderade med deltävlingar och showfaktorn höjdes har det samtidigt gått åt skogen i europeiska finalen. Med undantag av Carola har Sveriges senaste placeringar blivit artonde, artonde och nittonde, och ifjol hade Hero inte ens gått till final om det inte varit för juryns röst. Faktum är att Sverige inte haft en enda topp-3 placering under 2000-talet, under nittiotalet hade man fyra och åttiotalet tre.

Vad är orsaken till det svenska förfallet? Detta har hänt sedan Sveriges glansdagar:
1. Fler länder är med. Man pratar om öststatspakter men faktum är att nya hungriga länder många gånger haft de fräschaste idéerna och de bästa bidragen.
2. Melodifestivalen har blivit mindre melodi och mer show. Det är ingen hemlighet att Christer Björkman vill ha kvantitet och inte kvalitet i den svenska tävlingen. Kända artister (i Sverige) väger tyngre än bra låtar. Underhållande javisst, men håller det i Europa? Tydligen inte, Christer.
3. Folket röstar. I Sverige röstar man på det som blir mest upphaussat i media, man vill ju rösta på en vinnare. I Europa röstar man på grannlandet och Sverige har inte tillräckligt många grannar.
4. Man vill ha nya vinnare. I och med Rysslands vinst ifjol var det åttonde året i följd som ett land utan tidigare seger vann ESC.

Hur ska man bryta denna onda spiral? Kanske låta nån annan än Christer Björkman ta över rodret? Satsa mindre på att få rätt artister till Melodifestivalen och mer på att få rätt låtskrivare? Sverige har en tradition av oerhört duktiga låtskrivare som lyckats internationellt. Att få nån av dem är kanske inte realistiskt men det borde ju finnas alternativ till Ljunggren, G:son och Pling?

I år gör juryn comeback i finalen. De kommer att ha lika mycket makt som folket för att minska risken att det blir grannländerna och inte de bästa bidragen som får rösterna. Återstår att se hur det påverkar Sveriges chanser. Först ska man ta sig vidare från semifinalen, som tur är röstar juryn även i år fram ett av bidragen som får gå vidare.

Inga kommentarer: