11 maj 2009

Gissar semifinal 1

Tio låtar ska gå till final. Med sammanlagt 42 bidrag blir det inte så svårt att lista ut att vi kommer att få vara med om enheldel lågvattenmärken under veckan som kommer. Men man börjar bli van med alla delfinaler och semifinaler, så vi ska nog överleva dethär också.

Folket röstar vidare nio låtar, och juryn en. Följande låtar tror jag går vidare från första semifinalen:

Turkiet. Är en av förhandsfavoriterna. Lite lagom catchigt och nasalt för att kunna nå långt.

Armenien. Landet brukar lyckas bra och har alla förutsättningar även detta år. De har en förmåga att leverera låtar som fastnar vid första lyssningen. Och så är de ju systrar.

Bosnien-Herzegovina. Bosnien brukar även de komma högt upp på listan, och med årets bidrag finns det inget som talar för nåt annat. Dramatiskt och fint.

Rumänien. Flickor från Balkan gillar att ordna fester, och vi andra stämmer med i refrängen: "The Balkan girls, they like to party, like nobody, like nobody." Radiovänligt.

Vitryssland. Okej, kanske ingen förhandsfavorit, men låten har bra melodi och Petr Elfimov kan sjunga hårdrock. För att citera Charlotte Perrelli: "Man kan alltid lita på hårdrockssångare."

Island. Produktionen låter förlegad men i övrigt är detta en riktigt fin historia, med bra sång av Johanna Gudrun Jonsdottir. Det hela hade vunnit på ett bättre arrangemang, varför inte i stil med Dixie Chicks?

Sverige. Måste man ju ändå ta med. Fördelen är Malena Ernman, inte låten.

Finland. Har kanske inte så mycket med 2009 att göra, men vilka låtar har nu det i dessa sammanhang. Tråkig rap, men en enkel catchig refräng kan fiska röster.

Montenegro. Inte det lättaste att hitta tio bidrag, så det får bli lite montenegrodisco, samt...

Schweiz. Arenarock av det moderna slaget. Bra produktion, halvbra låt och sångare.

För er som inte vet vem ni ska ge er röst till på tisdag, kommer här Vitryssland:

Inga kommentarer: