02 februari 2009

Presentation: bästa melodifestivallåten

Michelangelo/Björn Skifs
1975 kom Björn Skifs på en ynka femte plats med Michelangelo, sedermera en legend i melodifestivalsammanhang. Låten är skriven av Björn och Bengt Palmers.



Satellit/Ted Gärdestad
Vinnare 1979 var Satellit med Ted Gärdestad, på tredje festivalförsöket. Gitarristen hade varit i USA och hört ett okänt amerikanskt band med ett coolt riff, som han tänkte han kunde låna lite ifrån. Bandet var Toto och låten Hold the line...



Kall som is/Anders & Karin Glenmark
Herreys vann 1984, syskonen Anders och Karin Glenmark kom fyra med denna schlagerrökare Kall som is. Musik av Anders, text av Ingela Pling.



Morgonluft/Per-Erik Hallin
Året därpå var det dags för Per-Erik Hallin, känd från Kalle Anka och Elvis Presley. En sjätte plats blev det med denna schlagergospel, efter att rösträknaren gått sönder och röstningen fick göras om. 1985 var för övrigt första gången man hade inspelad musik.



Dansa i neon/Lena Philipsson
Det finns flera goda alternativ från åttiotalets Lena Ph, men Dansa i neon är väl kanske ändå bäst. Lili & Sussie var tänkta för låten, men SVT satte stopp. 1987 var ett starkt år men bättre än femte plats hade hon varit värd. Låtskrivare var Tim Norell, Peo Thyrén och Ola Håkansson.



Som en vind/Edin-Ådahl
Framför näsan på comeback-Carola snodde Edin-Ådahl första platsen med denna helylleschlager. Det gick inte lika bra i stora finalen sen, men att ha slagit Carola, Loa Falkman, Peter Jöback och Lotta Engberg är inte så illa pinkat av brödraparen. Mikael Wendt skrev låten.



Kommer du ihåg mej/Jim Jidhed
Kommer ni ihåg Jim Jidhed? Han var sångare i bandet Alien men gjorde ett riktigt starkt nummer i 1991 års upplaga av melodifestivalen. Lite reggae, bra sångare och en slagkraftig melodi räckte till tredje plats, detta var Carolas år.



När jag tänker på imorgon/Friends
Visst är det härligt med musik som står och nervkittlar i gränslandet mellan sunt förnuft och dansbandsmusik? När jag tänker på imorgon med Friends är ett ypperligt exempel. Är det dansband eller är det Abba? Det är bra! - Roger Pontare borde inte ha vunnit 2000. Lasse Holm outdid himself this time.



Sista andetaget/Jan Johansen
Det känns som att melodifestivalen minskar i kvalitet för varje årtionde som går, nollnolltalet har ju varit kvantitetens årtioende. Vi hittar iallafall 2002 med Jan Johansen och Sista andetaget, att han blev sjua bakom Afrodites, Barbados och Kicki, Bettan & Lottas stolpskott till låtar är för mig en gåta. Nollnolltalets bästa schlagerballad.



One love/Johnson & Häggkvist
Till sist vill man ju gärna vara lite rebellisk och ta med One love, denna mediabespottade duo och låt. Kvällspressen ville inte att de skulle gå vidare och det gjorde de inte heller. Man skrev att "Carola skrek" och det räckte för medelsvensson. Jag tyckte direkt att det var Carolas bästa schlagerbidrag nånsin, och att det är precis sånhär musik hon borde sjunga.



Bubblare som inte lyckades komma med på listan: I dina ögon/Pernilla Emme (1993), Upp över mina öron/Orup & Glenmark (1989), We're unbreakable/Sahlene (2003), Växeln hallå/Janne Lucas (1980), Bang en boomerang/Svenne & Lotta (1975), Ring ring/Abba (1973)

Inga kommentarer: