05 juli 2009

Eddie Van Halen & Michael Jackson

En dag när Eddie Van Halen sitter i sin studio 5150 ringer telefonen och en röst säger" "Yo Eddie! That Eddie?", medan man kan höra folk som skrattar i bakgrunden. Telefonsystemet var föråldrat så linjen bryts och Eddie lägger på, i tron att det var ett fan. Det ringer på nytt, Eddie svarar och samma röst säger: "Hey, Eddie!" Eddie ropar "Asshole!" till svar och lägger på. Telefonen ringer en tredje gång: "Hey Eddie, this is Quincy Jones."

Quincy Jones var Michael Jacksons producent och han ringde för att få Eddie att medverka med gitarrsolo på "Beat it". De andra Van Halen-medlemmarna var inte helt tilfredsställda med att man gjorde grejer utanför bandet, men de var alla bortresta för tillfället och Eddie var i studion så han tänkte: vad är oddsen att de ska få reda på att jag spelat på en svart killes skiva?

Eddie Van Halen spelade in två solon under loppet av tjugo minuter och gav Quincy och Michael möjligheten att välja det de gillade mest. Låten blev en av de stor hitarna på världens mest sålda skiva genom tiderna, och solot räknas som ett av de bästa som gjorts.

Man kan tänka sig att det hade blivit enheldel royalties genom åren, men Eddie ställde upp gratis (han lär ha pengar så han klarar sig ändå). För Eddie räckte det med tackbrevet han fick av Quincy Jones, signerat "The Asshole".

Inga kommentarer: