12 juli 2009

Alexander Bard om Michael Jackson

I samband med Michael Jacksons bortgång var TV4 smarta nog att kalla på Alexander Bard för att få en experts utlåtande över king of pop. Och som han levererade. Uttrycket 'kasta sten i glashus' kan inte ha nått Motala ännu... eller så hann Alexander flytta.

Att Michael Jackson ställt till med freakshow de senaste åren kan jag hålla med om, och att hans danssteg förändrat världen råder det inga tvivel om. Men när Alexander Bard menar att Michael Jacksons musikaliska sida inte bidragit med särskilt mycket finns det all anledning att ta på sig ifrågasättarhatten. T ex påstår Bard att Michael själv inte skrev sina största hits. Hmm, hört talas om låtarna "Don't stop 'til you get enough", "Wanna be startin' somethin'", "Beat it", "Billie Jean", "Bad", "Smooth criminal", "Heal the world", "Black or white", "They don't care about us"? För att nämna några...

Alexander Bard säger sig aldrig ha inspirerats musikaliskt av Michael Jackson, utan nämner hellre namn som Elton John och John Lennon. Vilket då i Bards värld betyder att Michaels musik är skit. Intressant att välja sina egna låtar som värdemätare på hur hög kvalitet musik har.

Slutligen menar Alexander Bard att Michael Jackson inte gjort nåt vettigt de senaste 18 åren. Ifall så var fallet, vad gör det för skillnad? Michael var ju likafullt störst av alla på åttiotalet, han var stor redan innan dess, han har mest sålda skivan genom tiderna, dessutom är det många nya fans som upptäcker hans musik än idag. Även om Bard hade sin storhetstid som låtskrivare på nittiotalet så är han ju ändå framgångsrik inom sin profession. Att 2000-talet inte fört med sig några stora hits gör ju inte Army of lovers-karriären mindre för det.

Alexander Bard är först och främst ute efter uppmärksamhet och här kom ännu ett strå i stacken.

1 kommentar:

Tony B sa...

Det blir allt svårare att ta Alexander Bard på allvar. Och om han hämtar sin inspiration från John Lennon och Elton John, borde det väl märkas i hans låtar?