17 april 2009

Tjugo år sen ...och stora havet


1989 släpptes skivan som blivit vald till bästa svenska popplattan nånsin, ...och stora havet av Jakob Hellman. Med låtar som Vara vänner och Hon har ett sätt tog han ett stadigt grepp om den svenska folksjälen. Över 160 000 exemplar har skivan sålts, och mer blir det för varje år som går.

Från Norrbotten flyttade Jakob til huvudstaden för att studera, och fick samtidigt möjlighet att göra en demo i en studio. Dan Sundqvist som senare blev hans producent, var närvarande vid demoinspelningen och tyckte att Jakob hade talang, men inte mer än så. De pratades vid efter inspelningen och tjugotreårige Jakob berättade att han skulle fortsätta plugga.

Men Jakob Hellman slog igenom med dunder och brak, och av nån anledning har det aldrig blivit nån uppföljare. Producenten Dan skulle för några år sen göra en tribute-platta till Ted Gärdestad, och försökte få tag på Jakobs kontaktuppgifter. När han till sist hittade honom berättade Jakob att Dan bara hade behövt kolla i telefonkatalogen. Jakob jobbade då som bagare, nu bor han i Malmö.

2 kommentarer:

maria sa...

Fantastisk skiva! :)

Bertove sa...

jag var på föreläsning med dan som producerat skivan. han trodde aldrig att den skulle bli så populär som den blev.